top of page
  • Writer's pictureEtsijä -lehti

12 asiaa, jotka tosi-tv voi opettaa parisuhteista


Tositelevisio-formaatteja on syystäkin kritisoitu epäeettisistä sopimusehdoista, sekä ohjelmien aiheuttamista kohtuuttomista seurauksista, kuten mielenterveysongelmista ja vihakampanjoista. Tuottajien ja katsojien tulee suhtautua ongelmiin vakavasti.


Parhaimmillaan tosi-tv-ohjelmat antavat ja opettavat katsojiaan paljon. Tosi-tv antaa katsojalleen mahdollisuuden tutustua toisten ajatuksiin ja parisuhdemuotoihin, sekä haastaa omia ajatuksiaan ja käsityksiään. Lopulta jokainen ihminen haluaa tulla kohdatuksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi sellaisena kuin on, siksi tosi-tv viehättää kaikessa samaistuttavuudessaan.


Kuvassa hääpuvussa oleva nainen ja puvussa oleva mies pitävät toisiaan kädestä. Kaunis kultainen timanttisormus ja miehen hopeinen sormus etualalla.
Kuva: Jonathan Petit - Unsplash.com


Tässä toimituksen listaamat 12 asiaa, jotka 90 päivää morsiamena -ohjelma voisi opettaa parisuhteesta. Sarjassa seurataan eri maissa asuvien parien elämää, kun he hakevat K1-viisumia mennäkseen 90 päivässä naimisiin.



1. Rakkaus voi yllättää. Se ei katso aikaa, paikkaa, välimatkaa, ikää, uskontoa, historiaa, suhdemuotoa tai kulttuurieroja. Jos 90 päivää morsiamena -sarja on opettanut jotain, niin sen, että rakkaus voi yllättää ja selvitä esteistä huolimatta, eikä kenenkään historia määritä sitä, voiko rakkaus osua kohdalle.


Sarjassa mitä erilaisimmat ihmiset löytävät rakkauden.


2. Kohtaa ja hyväksy toinen ihminen sellaisena kuin hän on. Älä pyri muuttamaan häntä. Uusi kumppani ei myöskään ole vastuussa edellisen kumppanin teoista. Uuden kumppanin ei siis tulisi joutua todistelemaan olevansa erilainen kuin joku hänelle täysin tuntematon ihminen.

Sarjassa kohdataan useita pareja, jotka toivovat toisen muuttuvan erilaiseksi tai vaativat uutta kumppania todistamaan, olevansa erilainen kuin ex-kumppani. Vähintäänkin vaivaannuttavaa seurattavaa.


3. Kanna vastuusi. Jokainen tuo ihmissuhteisiin kokonaisen itsensä, hyvine puolineen ja heikkouksineen. Kenenkään ei tarvitse olla täydellinen. Pitkälle pääsee, kun on valmis katsomaan omaa toimintaansa rehellisesti ja kantamaan siitä vastuun. Ihmissuhteet ovat jatkuvaa opettelua.


Ohjelma näyttää, ettei suhde vaadi onnistuakseen kahta täydellistä ihmistä. Epätäydelliset, mutta vastuunsa kantavat ihmiset riittävät hyvin.


4. Kukaan ei ole sinulle mitään velkaa, etkä sinä muille. Panostuksesi ei välttämättä johda toivomiisi asioihin heti tai lainkaan. Esimerkiksi treffit eivät tarkoita lupausta suudelmasta, seksistä tai yhteisestä tulevaisuudesta. Eikä sinun tarvitse suostua asioihin, joihin et ole valmis. Ihminen saa myös itse päättää, milloin on valmis jakamaan asioitaan muille.


Nämä asiat pätevät, vaikka olisit mukana kansainvälisessä ohjelmaformaatissa.


5. Anna asioiden mennä omalla painollaan. Älä aseta orastavalle ihmissuhteelle kohtuutonta painolastia, kuten ”jos tämä ei toimi, rakkaus ei ole minua varten ja jään ikuisesti yksin.” Pelko yksinjäämisestä ja hylätyksi tulemisesta ovat luonnollisia tunteita. Kukaan muu ei kuitenkaan deittaile sinua pelastaakseen sinua omilta peloiltasi, vaan löytääkseen itselleen sopivan kumppanin. Keskity siis mieluummin positiivisiin asioihin, kuten millaisen suhteen haluaisit, ja mitä tavoitteita ja unelmia sinulla on.


90 päivää morsiamena -ohjelmassa, mitä erilaisemmat ihmiset ovat löytäneet rakkauden peloistaan huolimatta. Se on lohdullista, vaikkakin myös raastavaa tuuripeliä.


6. Ole perillä omista motiiveistasi ja keskity toisen motiiveihin vähemmän. On totta, että jokainen voi tulla rakkaudessa huijatuksi, eikä uuteen tuttavuuteen kannata sotkea esimerkiksi raha-asioita, eikä suhdetta ihmisen kanssa, jota ei ole koskaan tavannut, kannata jatkaa loputtomiin. Jokainen uusi ihminen ei kuitenkaan lähtökohtaisesti halua huijata tai hyötyä sinusta. Siksi olisikin tärkeää tietää, mitä sinä itse haluat. Saatat esimerkiksi haluta vakavan parisuhteen, mutta et juuri kyseisen henkilön kanssa. Ole rehellinen, äläkä satuta toista johtamalla häntä harhaan, tai esittämällä varmempaa tunteistasi kuin todella olet.


Jos vaihdat kihlattusi kaksi päivää eron jälkeen hänen serkkuunsa, et ehkä ole tilanteessa, jossa voit keskittyä kyseenalaistamaan serkun motiivien jaloutta.


7. Älä vie uutta kumppaniasi heti ystäviesi, perheesi tai lastesi ”arvioitavaksi.” Kukaan toinen ei voi kertoa sinulle, sovitteko yhteen tai onko toinen sinulle rehellinen. Selvittäkää ensin itse, miten te sovitte yhteen ja kohtaavatko tunteenne ja haaveenne. Erityisesti lapsia on turha kuormittaa uudella ihmissuhteella, jos et vielä itsekään tiedä haluatko jatkaa toisen tapailua. Kysy myös itse kumppaniltasi ne kysymykset, jotka haluat, äläkä siirrä vastuuta ystävillesi tai perheenjäsenillesi.


On epämiellyttävää seurata, kun ystävät tai perheenjäsenet tenttaavat uutta kumppania kuin poliisi rikollista.

8. Älä lupaa sellaista, mitä et voi pitää. Erityisen tärkeää lasten kanssa. Älä kerro lapsillesi kliseitä siitä, miten he ovat sinulle uutta kumppania valitessasi edelleen kaikkein tärkeimpiä ja ettet ikimaailmassa valitsisi ihmistä, joka ei ole hyvä heille. Aikuiset valitsevat itse itselleen kumppaninsa, eikä vastuuta siitä tule antaa lapsille. On tärkeää, että uusi kumppani kohtelee lapsia hyvin. Silti et voi tietää miten he tulevat toimeen, tai kuinka toinen aikuinen lopulta todella tulee käyttäytymään. Harva lopulta pystyy katkaisemaan ihmissuhteen rakkaansa kanssa, vaikka se vaikuttaisi negatiivisesti perheen dynamiikkaan ja lapsiin. Älä siis lupaa sellaista, mitä et voi pitää.


Sarjassa välit lapsiin ovat viilenneet juuri toimimattomien suhteiden ja liian suurien lupausten takia. Onneksi välejä voi myös paikata. Rehellisyydellä ja avoimella keskustelulla pääsee pitkälle.


9. Kuuntele ja yritä ymmärtää. Erityisen tärkeää riitojen aikana. Jos käytte samaa riitaa eri asioista, ei kumpikaan tule kuulluksi, eikä riidan aiheuttanutta asiaa käsitellä.


Ohjelmassa monen parin suhde rakoilee juuri sen takia, etteivät he kuuntele ja tule kuulluksi. Tässä olisi varmasti opeteltavaa itse kullekin.


10. Keskustelkaa rehellisesti siitä, mitä haluatte tulevaisuudelta. Suhde voi toimia hyvin, vaikka olisitte monista asioista eri mieltä. On kuitenkin asioita, joista ei voi vaatia toista luopumaan tai joihin toisen tulisi joutua sitoutumaan vastentahtoisesti, kuten lapsiin. Olkaa rehellisiä, vaikka se voisi tarkoittaa suhteen loppumista. Ero on kova ja sydäntä särkevä paikka, mutta on myös väärin viedä toiselta mahdollisuus omanlaiseensa elämään.


Sarjassa nähdään ”pakota ja toivo parasta” -taktiikkaa, mutta jää nähtäväksi, millaista jälkeä se jättää jälkeensä.


11. Eron hetkellä on tärkeää kohdella toista hyvin. Eroa ei helpota se, että koitat tehdä erosta mahdollisimman ruman, jotta se ”olisi toiselle helpompaa.” Ei ole häpeällistä myöntää, ettemme lopulta olleetkaan toisillemme sitä, mitä toivoimme.


Ohjelmassa nähdään, miten julmat ja paikkaansa pitämättömät väitteet voivat tehdä tuhoa vielä vuosienkin päästä. Kukaan ei ansaitse sellaista.


12. Arvosta ja kunnioita toista ja toiselle tärkeitä asioita. Silloinkin kun et itse niistä niin perustaisi. Parit, jotka pystyvät kunnioittamaan toiselle tärkeitä asioita, tulevat näyttäneeksi toiselle sen, miten tärkeitä he ovat.



Oletko samaa vai eri mieltä listan kohdista? Mitä tosi-tv on opettanut sinulle?



 
bottom of page