top of page
  • Writer's pictureEtsijä -lehti

Reilua kauppaa Latinalaisessa Amerikassa – ilmaston ja ihmisten puolesta

Päivitetty: 22. kesäk. 2020

Maistuiko aamulla kuppia kahvia tai teetä? Herkuttelitko illalla kavereiden kanssa suklaalla?


Luultavasti vastasit myöntävästi jompaankumpaan kysymyksistä. Mutta osaatko vielä sanoa, mistä päin maailmaa tuotteet tulivat ja millaisia vaikutuksia niiden valmistuksella on ollut ilmastoon ja ympäristöön?


Moni meistä menee tässä vaiheessa mietteliääksi – ja siksi Reilu kauppa rakentaa ilmastoystävällistä ruoantuotantoa.


Kaakaoviljelys Nicaraguassa
Auringonlasku kaakaoviljelysten yllä Nicaraguassa. Kuva: Sean Hawkey

Aamukahvisi taustalle saattaa kätkeytyä traaginen ilmastotarina


Kahvi, tee, suklaassa käytetty kaakao ja monet muut tuotteet saapuvat suomalaisten kauppojen hyllyille usein Latinalaisesta Amerikasta. Siellä miljoonat pienviljelijät ja maataloustyöntekijät työskentelevät viljelyksillä tai plantaaseilla valtioissa, kuten Guatemala, Ecuador ja Bolivia.


Maataloustuotannolla on pahimmillaan vakavia vaikutuksia ilmaston hyvinvoinnille. Metsiä raivataan uusien peltojen ja laidunmaan tieltä, keinolannoitteiden tuotannosta tulee paljon päästöjä ja kestämättömät viljelymenetelmät heikentävät globaalina hiilinieluna toimivan maaperän koostumista. Seurauksena ilmastonmuutos kiihtyy entisestään.


Muuttuva ilmasto iskee Latinalaisen Amerikan pienviljelijöihin ja maataloustyöntekijöihin rajusti. Heidän ansionsa ovat heikentyneet ilmastonmuutoksen tuomien poikkeuksellisten sääolojen, tuholaisten ja kasvitautien vuoksi. Erityisen ahtaalla ovat kahvinviljelijät Hondurasissa, Nicaraguassa, Venezuelassa ja muissa alavissa maissa. He eivät voi siirtää peltojaan ylemmäs suojaan kohoavilta lämpötiloilta. [1]


Kahviviljelyksellä Costa Ricassa
Yolanda Elizabeth Gutiérrez Alvarado poimimassa kahvia Reilun kaupan kahviviljelyksellä Costa Ricassa. Kuva: James Rodriguez

Ratkaisun keskiössä on tuottajien voimaantuminen


Latinalaisen Amerikan maataloustuottajien tietotaitojen, toimeentulon ja aseman vahvistaminen on avainasemassa ilmastoystävällisen tuotannon saavuttamisessa. Olennaista on paitsi vähentää ilmastopäästöjä, myös tukea viljelijöiden selviytymistä ilmaston muuttuessa. Ja tämä on Reilun kaupan työn ydintä.


Pienviljelijöiden ja maataloustyöntekijöiden on noudatettava Reilun kaupan ympäristökriteerejä. Niihin sisältyy useita ilmastopäästöjä, energian ja veden kulutusta sekä kemikaalien ja keinotekoisten lannoitteiden käyttöä rajoittavia ja vähentäviä kohtia.


Ilmastoystävällisten toimintatapojen löytäminen tapahtuu koulutusten ja työpajojen avulla.

Reilun kaupan paikalliset työntekijät järjestävät täkäläisille pienviljelijöille ja maataloustyöntekijöille koulutuksia muun muassa puiden istuttamisesta, maaperän suojelemisesta, kompostoinnista sekä uusiutuvan energian käytöstä. Esimerkiksi kahviviljelyksillä ja banaaniplantaaseilla Perussa ja Costa Ricassa on onnistuneesti lisätty luonnonmukaisten lannoitteiden käyttöä kemikaalien käytön sijasta [2].


Uudet ilmastoystävälliset tuotantotavat leviävät helposti Reilun kaupan tuottajien keskuudessa. Kaikkien Reilun kaupan pienviljelijöiden ja maataloustyöntekijöiden on järjestäydyttävä demokraattisesti, mikä edesauttaa tuottajien keskinäistä yhteistyötä.


Maataloustuottajat saavat taloudellista turvaa ja ilmastotoimilleen rahoitusta Reilun kaupan takuuhinnasta ja lisästä. Useimmat tuottajayhteisöt käyttävätkin tuotteiden myyntihinnan päälle maksettavia lisiä ympäristötoimiin, jotka vaihtelevat koulutuksesta metsitysohjelmiin, kompostointiprojekteihin ja vesivarojen hallinnan kehittämiseen. Pohjois-Perussa pienviljelijät ovat esimerkiksi hankkineet lisien avulla koulutuksia kestävästä maankäytöstä. Maaperän heikkeneminen on ollut alueella jo pitkään ongelma. [3]


Banaaniplantaasi Ecuadorissa
Reilun kaupan banaaniplantaasi Ecuadorissa. Kuva: Anne Samba

Kehitysyhteistyö tukee ilmastotyötä


Reilu kauppa tekee Latinalaisessa Amerikassa myös kehitysyhteistyötä puuttuakseen ilmastonmuutoksen monisyisiin haasteisiin.


Suomen Reilu kauppa järjestää pienviljelijöille vaikuttamiskoulutusta, jotta he saisivat äänensä kuuluviin kansallisissa ja kansainvälisissä ilmastopäätöksissä. Viljelijöitä tuetaan ilmastopäätöksiin vaikuttamisessa erityisesti Boliviassa, Ecuadorissa, El Salvadorissa, Guatemalassa ja Nicaraguassa.


Hondurasissa Reilu kauppa ry on auttanut paikallisia kahvinviljelijöitä toipumaan vuosina 2012–2013 iskeneestä kahvitautiepidemiasta sekä kehittänyt pienviljelijöiden valmiuksia sopeutua ilmastonmuutokseen ja vähentää ilmastopäästöjä. Tuottavuus ja kahvin laatu ovat elpyneet merkittävästi.Oletko mukana ilmastotalkoissa?


Reilu kauppa on siis ilmastotalkoissa mukana tosissaan, mutta ei voi tehdä töitä yksin. Reilun kaupan jäsenjärjestönä muun muassa Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto on mukana globaalissa liikkeessä oikeudenmukaisen ja ilmastoystävällisen maailmankaupan puolesta.

Jo pienilläkin teoilla on suuria vaikutuksia.


Valitse siis tuote, jossa on Reilun kaupan tuttu sinivihreä merkki – päätökselläsi on silloin merkitystä jopa Latinalaisessa Amerikassa asti.
Kirjoittaja Salla Kettusen omakuva. Hymyilevä vaaleahiuksinen nainen.

Salla Kettunen

Reilu kauppa ry

Korkeakouluharjoittelija Vastuullisuusviestintä


(Salla Kettunen työskentelee Reilu kauppa ry:llä korkeakouluharjoittelijana. Hän viimeistelee pro gradu -tutkielmaansa yritysaktivismista Tampereen yliopistolle ja opiskelee yritysvastuun sivuainekokonaisuutta Hankenin kauppakorkeakoulussa.)

Seuraa kirjoittajaa twitterissä: @KettunenSalla


 

Lähteet:


[1] Imbach et al., 2017. Coupling of pollination services and coffee suitability under climate change, Proceedings of the National Academy of Sciences Sep 2017, 114(39): 10438-10442.


[2] Overseas Development Institute (ODI), 2017. The Impact of Fairtrade.


[3] CEval evaluointikeskus, 2018. Follow up Study: Assessing the Impact of Fairtrade on Poverty Reduction through Rural Development.

 

Comments


bottom of page