Näkökulma: Ensimmäinen yhdysvaltalainen paavi kulttuuria luomassa
- Etsijä -lehti
- 17.5.
- 3 min käytetty lukemiseen
Tilda Enne
Torstaina 8. toukokuuta 2025 Robert Francis Prevost valittiin katolisen kirkon uudeksi johtajaksi ja otti nimekseen Leo XIV. Hän on historian ensimmäinen yhdysvaltalainen paavi ja edistyksellisen paavi Franciscuksen seuraaja. Jos näkisimme vallitsevan kulttuurin luovan kulutustottumuksia, millaisia merkityksiä Leo XIV:n paavius voisi viestiä.

Robert Francis Prevost, paavi Leo XIV on historian ensimmäinen yhdysvaltaltalainen paavi, ja juuri tähän maailmaan aikaan presidentti Donald Trumpin luodessa maailmanlaajuista kaaosta tulleilla, autoritaarisella lainrikkomisella ja maahanmuuttajien avoimella syrjinnällä ja vahingoittamisella, on hyvä hetki pysähtyä miettimään, mitä Leo XIV:n valinta merkitsee ja millainen paavi hänestä mahdollisesti tulee.
69-vuotias Prevost syntyi Chicagossa ja hänen sukujuurensa ovat New Orleansin kreoli-taustaisia. Prevost työskenteli yli 20 vuotta Perussa, jossa hän toimi muun muassa piispana ja sai Perun kansalaisuuden. Ennen valintaansa Prevost johti Vatikaanin virastoa, joka vastaa piispojen nimityksistä maailmanlaajuisesti. Hän on koulutukseltaan kirkko-oikeuden tohtori ja puhuu sujuvasti englantia, espanjaa ja italiaa.
Näillä taustatiedoilla Trumpin kulttuurisesti jakamissa yhdysvalloissa, Leo XIV ei vaikuta kovin amerikkalaiselta. Hän on myös avoimesti arvostellut Yhdysvaltain konservatiivista kristillistä liikettä ja Trumpin hallinnon maahanmuuttopolitiikkaa. Prevost puhui myös avoimesti haasteista MAGA-henkisen veljensä kanssa.
Paavin valinnat kulttuurin luojina
Leo XIV on Augustinolaisveljestön jäsen ja tunnettu köyhien auttamisesta, maahanmuuttajien tukemisesta ja kansan parissa toimimisesta. Nämä piirteet muistuttavat hänen edeltäjäänsä paavi Franciscusta. Francis I tunnettiin nykyaikaisena, edistyksellisenä ja maanläheisenä johtajana. Hän myös aktiivisesti vastusti katolisen kirkon johtajan aseman vaatimaa prameilua ja kulutusta muun muassa asumalla Vatikaanin vierastalossa palatsin sijaan, pukeutumalla vaatimattomasti ja vaatimalla maanläheisiä sekä halvempia hautajaismenoja itselleen.
Francis teki omilla elämänvalinnoillaa kouriintuntuvan näkyväksi, että hän myös aidosti eli arvojensa mukaan sen sijaan, että olisi vain puhunut niistä. Kiistatta voitanee sanoa, että hän jätti vahvan leiman katoliseen kulttuuriin.
Valintansa jälkeen Leo XIV puhui Vatikaanin Pietarinkirkon parvekkeelta maailmanrauhasta sekä kärsimyksen vähentämisestä. Nimensä hän valitsi edelliseen paavi Leoon viitaten, joka johti katolista kirkkoa vaikeana aikana, ja auttoi ohjaamaan sitä kohti modernia maailmaa. Leo XIII oli yksi pisimpään hallinneista paaveista ja tunnetaan erityisesti vuoden 1891 kiertokirjeestään Rerum Novarum, jossa hän puolusti voimakkaasti työntekijöiden oikeutta elämiseen, riittävään palkkaan ja loi perustan kirkon modernille sosiaaliopille. Brownin yliopiston professori David I. Kertzerin mukaan hän rohkaisi "etsimään sovinnollista suhdetta pääoman ja työn välillä".
Vaikka LeoXIV ei ole keiltäytynyt paavin asuinpalatsista kuten Francis, ehkä voimme hänen valintapuheestaan, taustastaan ja nimen valinnastaan yhdessä päätelllä jotain: tuhlailevan kulutuskulttuurin juuret ovat systeemisiä, eivätkä vain yksilön valintoja, ja eniten kapitalistisesta maailmanjärjestyksestä kärsivät työlliset, ne ketkä valmistavat tuotteita olosuhteiden pakosta muiden hyväksi.
Valinta
Prevost valittiin paaviksi salaisessa konklaavissa, johon osallistui 135 kardinaalia ja joista moni oli Franciskuksen nimittämä sekä alle 80-vuotias. Prevost valittiin kahden päivän äänestysten jälkeen – tämä on viides kerta sitten 1900-luvun alun, kun paavi valitaan näin nopeasti. Valinta ei siis voinut olla kardinaaleille kovin vaikea.
Enimmillään lähes 6 miljoonaa katsojaa seurasi suorana paavinvaaleja. Tämä huippukatsojamäärä (5,87 miljoonaa samanaikaista katsojaa) ylitti jopa suurten urheilutapahtumien kuten Pariisin olympialaisten 2024 katsojaluvut. Paavinvaalit keräsi yhteensä 16,31 miljoonaa katselutuntia yli 1 750 eri suoratoistokanavalla, mukaan lukien viralliset uutiskanavat ja yksityiset sisällöntuottajat.
Tämä kertonee osittain paavin valinnan merkityksestä, sekä siihen liittyvästä jännityksestä ja laajan yleisön kiinnostuksesta. Muuta näistä luvuista on vaikea sanoa juuri näistä paavinvaaleista, sillä vertailukohdetta ei ole. Onkin huomattavaa, että näin suurella joukolla ihmisiä oli mahdollisuus odottaa ja seurata kappelin piipusta nousevaa savua livenä.
Uuden paavin edessä on monia haasteita, eikä arveluista huolimatta vielä pysty sanomaan, millainen kulttuurin luoja ja uskonjohtaja hänestä muodostuu. On kuitenkin todella selvää, että juuri tässä ajassa tapahtumalla oli laajalle yleisölle suuri merkitys.
Comments